Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 in medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bandog
#1
Generaliti: Numele de bandog era folosit in evul mediu pentru cainii mari folositi pentru paza si care au avut o constructie corporali masivi. Aceste animale infricosatoare erau tinute ziua legate si doar noaptea se lasau libere. Numele de Bandog provine din limba arhaica sasa unde "Banda" inseamna lant. Numele de Bandog insemnand "Caine legat in lant" in acele vremuri numele de bandog era folosit pentru caracterizarea functiei cainlor si nu ca denumire de rasa. Din aceasta cauza deseori, caini care se deosebesc evident prin aspectul exterior au primit aceslasi nume-bandog. Caracteristicile lor comune constau in: o constructie masiva peste medie, osaturi puternica, si erau salbatici cu un temperament ce nu cunoaste frica.


Cainii Bandog, - prin restringerea ariilor rurale - in cursul timpului au intrat in uitare.Urmasii acestor caini au inceput sa fie inscrise ca rase cu incepere din anul 1850. La sfarsitul secolului XX a renascut numele stravechi de bandog pe continentul American. La inceputul anului 1960 un medic veterinar cu numele de John Swinford si-a visat sa obtina cel mai dur ciine de paza din lume. Acest vis a sperat sa se realizeze prin incrucisarea dintre un mascul de Pitt Bull si o uriasa femela de Mastino-Napletano.

Prin aceasta incrucisare sperind, o utila imbinare intre agilitatea, temperamentul terrierului cu dimensiunile si osatura molossului, astfel obtinerea cainelui perfect de paza demn urmasi al vechilor caini Bandog. in urma acestei incrucisari au rezultat caini deosebiti ca si caracter si aspect, astfel Swifort a continuat cresterea noii-vechi rase de Bandog. Deci din visul acestui om s-au nascut exemplare deosebite. Din pacate doctorul Swift a murit la o virsta tinara si era cit pe ce sa se piarda cele realizate. Din fericire s-au gasit urmasi care au dus munca lui mai departe (folosind si rase de Bullmastiff si Dogue de Bordeaux pentru perfectionarea rasei.). Datorita celor amintite mai sus si azi in SUA orice caine care are parinti American Pitt Bull Terrier si un molossoid se numeste Bandog.

Dupa inceperea importului in Europa de American Pit Bull Terrier termenul de caine puternic a capatat alt inteles. La inceput au fost crescuti si utilizati exclusiv la luptele de caini, precum si la incrucisarea cu alte rase. La procesul de obtinere, perfectionare a rasei s-au folosit si incrucisari cu rase ca rotwailer si diversi alti molossoizi. Majoritatea raselor folosite sunt descendenti ai cainilor de lupta din perioada preistorica. La inceput si in Europa numele de Bandog era folosit la o gama larga de metisi. in anii '80 a pornit un program de restringere a cercului. Astfel s-a nascut Bandog-ul, din rase inrudite, prin imperecherea pe baza unei conceptii de crescator.

Aceasta conceptie a fost elaborata in special in Olanda si Belgia. S-a sperat in imbinare anatomiei perfecte a American Pitt Bull Terrier cu dragostea de munca si calmul Rotwailerului. S-a urmarit obtinerea unei rase fara insa lenea caracreristica molossilor, de aceea s-a utilizat rase Bullmastiff si Rhodesian Ridgeback ( acesta din urma dispunind de o musculatura deosebita) pentru ameliorarea molossoidului. Totusi in anii trecuti pentru ameliorare in loc de Rhodesian Ridgeback s-a folosit si Dogul Argentinian. datorita perseverentei sale deosebite ( el fiind si o rasa mai apropiata molossoizilor si familiei de buldog).

Deci reteta pentru obtinerea unui Bandog este: se imperecheaza un American Pitt Bull Terrier cu o femela de Rotwailer pe o ramura iar pe cealalta un ridgeback ( sau Dog Argentinian ) cu un Bullmastiff. Puii astfel obtinuti se imperecheaza la maturitate si astfel se va obtine un Bandog. Deci aceasta rasa este obtinut intentionat din metisii metisilor. Desigur aici s-a obtinut prima faza, ulterior pentru evitarea unor defecte se fac incrucisari intre diversi caini Bandog.

Acest caine a mostenit de la stramosi caracteristicile cele mai bune, este : echilibrat, linistit si foarte inteligent. Deci el este pe linga un ciine perfect de paza si protectie si un bun caine de companie. Cu un dresaj sever si bine orientat, el poate deveni un caine egal sau chiar mai bun decit cainii din alte rase de serviciu (fizic in mod sigur).

Fiind un metis, si daca e valabil faptul ca metisii sunt mai rezistenti la boli decit cainii de rasa, in cazul Bandogului acest lucru este perfect adevarat (nu prezinta bolile specifice raselor din care se trage). Ca si temperament se aseamana cu predecesorii sai cu corp mare, rotwailer si moloss. Detine o doza mare de simt de autoritate care e aproape la limita incapatinarii, si care este echilibrat de dorinta nestavilita de executare a ordinelor date de stapin. Caracterul sau mecanic este atenuat de agilitatea de terrier si de un inalt grad de inteligenta, care totodata asigura miscarea coordonata a unei mase uriase.

Bandogul adevarat este o figura fantastica si incredibil de interesanta, asa se explica popularitatea sa in crestere.
#2
....dupa parerile celor ahtiati si a celor care inca mai incearca sa creeze cainele de paza desavarsit sau bandogul, reteta originala este : mascul pitbull si o femela de mastino napoletan, reteta originala a domnului J. Swinford.
Un pitbull inperecheat cu alti molossi si alte rase este considerat metis de catre cei care apreciaza bandogul.
Din pacate domnul J. Swinford sa stins repede din viata si nu a apucat sa termine ce a inceput. O alta problema care a intervenit in timp, a fost schimbarea standardului la mastino napoletan. Acesti caini, in urma cu cativa zeci de ani erau diferiti de cei din zilele noastre. Erau mult mai agili si mai capabili sa-si indeplineasca sarcinile pentru care au fost creati. Asa ca domnul Swinford avea de unde alege....
O alta problema de care sau lovit crescatorii bandogului a fost ca puii rezultati din doua monte diferite (pit + mastino) dupa ce au crescut si au fost imperecheati, puii rezultati din aceste monte nu mai aveau nici o treaba cu parintii si erau din ce in ce tot mai mici si se asemanau mai degraba cu niste metisi de pitbull si nicidecum cu parintii bandogi.

Dupa ce mastino napoletan a intrat in declin, unii crescatori au inceput sa faca diverse experimente si sa-si indrepte atentia spre alte rase din familia molossilor, caini care inca reusesc sa isi indeplineasca sarcinile pt. care au fost creati, cum ar fi presa canario, mastifful englez, cane corso, etc.
Din pacate se pare ca nici aceste experimente nu au reusit sa dea vreun rezultat notabil.

In opinia unor crescatori si a celor ce iubesc bandogii, este considerat bandog doar puiul unui pit + mastino napoletan.
In opinia altora bandog e ce rezulta din imperecherea unui pit + orice alta rasa.
Insa un lucru e sigur si o va confirma si cel mai experimentat crescator de bandog. Din doi bandogi nu vor iesi pui bandogi....
#3
as mai adauga ca cel mai de succes bandog este cu dog argentinian in zilele noastre
#4
este si aici cineva cu o combinatie de genul...dar are amstaff si nu apbt
http://pitbullclub.ro/metis-amstaff-dog-argentinian

foarte reusit cainele, mie unu imi place mult
#5
(11-09-2012, 09:29 PM)nicu a scris: as mai adauga ca cel mai de succes bandog este cu dog argentinian in zilele noastre

pe mine m ar manca sa incerc pit cu dog si pit cu presa apoi puii lor cei mai rai la om montati
#6
Acesta este pitt cu dog argentinian    
#7
(11-09-2012, 11:28 PM)animalu11 a scris: pe mine m ar manca sa incerc pit cu dog si pit cu presa apoi puii lor cei mai rai la om montati

trebuie sa cauti catele bune de dog si de presa...nu stiu de dog dar presa la noi in tara mai greu de gasit un exemplar de top
#8
(11-09-2012, 11:37 PM)a.razvan a scris: Acesta este pitt cu dog argentinian

fara suparare dar nu prea cred pana nu vad pedurile
#9
Nicu -> "as mai adauga ca cel mai de succes bandog este cu dog argentinian in zilele noastre"

personal, eu ma indoiesc ca puii rezultati din pitbull + dog argentinian sa se ridice la nivelul asteptarilor domnului Swinford.
Scopul lui era sa creeze cel mai suprem caine de paza, iar instictul primar al celor doua rase nu se prea potriveste cu scopul initial.
Instictul primar al dogului argentinian e sa vaneze iar al unui pitbull il stim cu totii. Pitbull-ul era folosit in aceasta ecuatie doar pentru curajul si agilitatea de care da dovada.
Nu contest si stiu ca ambele rase pot fi folosite si pentru paza, insa pentru a creea un bandog e nevoie ca acesta sa fie inzestrat de la "mama natura" cu instictul de a isi pazi teritoriul/stapanul si acest instinct poate fi gasit mai repede la alte rase de molossi (caini pentru paza) si nu tocmai in caini folositi pentru vanatoare.
Dar aste e doar opinia mea...
#10
(11-10-2012, 04:31 AM)DreadHead a scris: Nicu -> "as mai adauga ca cel mai de succes bandog este cu dog argentinian in zilele noastre"

personal, eu ma indoiesc ca puii rezultati din pitbull + dog argentinian sa se ridice la nivelul asteptarilor domnului Swinford.

Temperament:

Cainii din rasa dog argentinian sunt loiali, jucausi, inteligenti, protectori si curajosi. Acesti caini au nevoie de stapani care sa ii domine si care sa ii supuna unor exercitii corecte de dresaj. De asemenea, socializarea este foarte importanta si este necesara inca de cand sunt pui; tind sa fie agresivi cu alti caini, mai ales fata de cainii de acelasi sex sau de dimensiuni mai mari. Altfel, se inteleg bine cu celelalte animale de casa. Se inteleg bine cu copii si se comporta foarte bine dupa dresaj. Instinctele lor naturale de protectie fac din cainii din aceasta rasa bune animale de paza si protectie. Pentru cei care isi doresc pentru prima oara un caine, nu este recomandat sa isi ia unul din aceasta rasa.

era vorba ca un bandog scos din argentinian si catea de pitt va face toate serviciile iar ca si un caine direct de paza combinatia ideala ar fi un pitt si un cane corso sau un presa.asa vad eu lucrurile.

#11
(11-10-2012, 12:36 AM)Clousse a scris: trebuie sa cauti catele bune de dog si de presa...nu stiu de dog dar presa la noi in tara mai greu de gasit un exemplar de top

tin sa te contrazic la cea ce ai spus , avem catele foarte bune si foarte frumoase , uite mama la al meu e Atia de la canisa Iron Bull , canisa foarte apreciata in insule ... deci catele exista dar eu iti garantez ca acel crescator nu o sa iti dea nici o data tie cateaua sa faci o astefel de monta ... eu unu mi-as da masculul cu o catea de pitt sau amstaff dar doar pentru ca nu m-as stresa eu de pui ulterior
#12
Pai asta zic...ca este una doua ,sa zicem 5 catele in tara de top, pai este greu sa le gasesti si mai ales sa faci si o monta ca asta...nu se gasesc pe '' toate drumurile '' ca alte rase , este foarte greu
#13
Nicu -> "Cainii din rasa dog argentinian ...tind sa fie agresivi cu alti caini, mai ales fata de cainii de acelasi s*x sau de dimensiuni mai mari.....Instinctele lor naturale de protectie fac din cainii din aceasta rasa bune animale de paza si protectie.....era vorba ca un bandog scos din argentinian si catea de pitt va face toate serviciile iar ca si un caine direct de paza combinatia ideala ar fi un pitt si un cane corso sau un presa.asa vad eu lucrurile."


Fratii Martinez doreau un caine capapil sa vaneze in tinuturile lor... un caine capabil sa alerge si chiar sa omoare prada daca este nevoie. Acesti caini trebuiau sa vaneze in grup, daca ar fi fost agresivi fata de semenii lor erau pur si simplu nefolositori.
E adevarat ca un dog argentinian e capabil si isi va pazi curtea si nici nu va socializa cu strainii, insa instictul primar al dogului ramane vanatoarea.
Cum bandogul se vrea a fi cainele suprem pentru paza, as paria si eu mai repede pe progeniturile unui pitbull + presa sau cane corso, caini de paza, puternici si cu instictul primar de a isi apara teritoriul......
#14
(11-10-2012, 12:50 AM)animalu11 a scris: fara suparare dar nu prea cred pana nu vad pedurile

Cainele postat de mine, este dog argentinian cu pitbull, este cainele prietenului meu, daca nu crezi e treaba ta.....
#15
catele de top la noi in tara sunt doar 3 din pacate Cry mari si late , si aici ma refer la catele cu ped ok si foarte frumoase si foarte legate, nu la ce orice femela de presa Big Grin


Posibile subiecte inrudite...
Subiect: Autor Raspunsuri Vizualizari: Ultimul mesaj
  Dog Argentinian Costin 104 21,397 12-11-2017, 03:53 PM
Ultimul mesaj: uzzynaru
  Chinese Chongqing Dog mario238 7 1,045 10-25-2015, 06:46 PM
Ultimul mesaj: Sandokan
  rasa roomaneasca Sandokan 0 428 10-25-2015, 06:44 PM
Ultimul mesaj: Sandokan
  Bully Kutta Kiracriss 16 10,674 08-16-2014, 10:08 PM
Ultimul mesaj: pittbul_john
  Tipuri de Ciobanesti just.me1228 8 5,391 03-23-2014, 11:34 AM
Ultimul mesaj: tyson5

Saritura forum:


Utilizator(i) care navigheaza in acest subiect: 2 Musafir(i)
1. Royal Canin (29%)
2. Bosch (12%)
3. Purina Pro Plan (12%)
4. Acana (10%)
5. Alta marca (37%)

Cainele tau ce mananca? Voteaza aici! Cauti un catel? Detalii aici
Ultimele subiecte
Anubis(Cluj-Napoca)

Mesaj postat de: Danutzu85
07-13-2018
» Raspunsuri: 47
» Vizualizari: 3063
Maia

Mesaj postat de: misterrac
07-08-2018
» Raspunsuri: 9
» Vizualizari: 196
Zeus

Mesaj postat de: dignitas1980
07-08-2018
» Raspunsuri: 58
» Vizualizari: 2239
Raffa (ovidiu-constanta)

Mesaj postat de: dignitas1980
07-08-2018
» Raspunsuri: 2
» Vizualizari: 129
Păreri

Mesaj postat de: dignitas1980
07-08-2018
» Raspunsuri: 2
» Vizualizari: 60
Aaron la 6 luni.

Mesaj postat de: Tristan
07-01-2018
» Raspunsuri: 4
» Vizualizari: 261
Rollo

Mesaj postat de: deathspell5
06-30-2018
» Raspunsuri: 47
» Vizualizari: 3438
hello again

Mesaj postat de: deathspell5
06-21-2018
» Raspunsuri: 1
» Vizualizari: 110
Adopt cățel pit bull , am...

Mesaj postat de: Ama
06-21-2018
» Raspunsuri: 1
» Vizualizari: 94
hello. some help ?

Mesaj postat de: t_milea@yahoo.com
06-18-2018
» Raspunsuri: 10
» Vizualizari: 293