Turbarea la caini

Agentul cauzal: virus din grupa Rhabdovirus.
Perioada de incubati : 15-16 zile.
Manifestari clinice: tulburari ale sistemului nervos.
Profilaxie: vaccinarile anuale.

Turbarea este cunoscuta inca din antichitate, fiind consemnate in cele mai vechi documente, ramase pana in zilele noastre. Este raspandita aproape in toata lumea. Belgia, Suedia, Norvegia, Elvetia, Portugalia, Australia sunt tari indemne de turbare.

Virusul rabic este patogen pentru toate mamiferele, inclusiv omul. Animalele tinere sunt mai receptive la infectia rabica. Cainii adulti sunt adeseori rezistenti la infectie datorita unor infectii foarte mici de virus, incapabil de a produce boala clinica dar care il poate imuniza. La caini, boala imbraca doua forme: furioasa si paralitica, dar s-au mai deschis si forme avortate si atipice.

Cum se comporta un caine turbat ?

Forma furioasa parcurge etapele: prodromata (melancolica), de excitatie (maniaca), paralitica (finala). Cainele este mai putin atent, raspunde greu cand este chemat, uneori devine afectuos pe masura. La inceput isi consuma hrana, dar apoi apetitul devine capricios si uneori se produc vomitari. Odata cu progresarea bolii, cainele incepe sa se ascunda in locuri intunecoase si da uneori semne de neliniste. In acest stadiu exista tendinta de a inghiti diverse obiecte necomestibile : pietre, butati de lemne, hartie, etc.

La locul patrunderii virusului, apare uneori pruritul, cainele avand tendinta in acel loc de a se scarpina sau de a se automutila chiar. Dupa aproximativ 2 zile de la aparitia primelor simptome, incep unele semne de paralizie si o stare febrila trecatoare care dureaza cateva ore, apoi dispare pentru a reaparea dupa 5-10 zile. Aceasta faza dureaza 1,2-2 zile.

Faza de excitatie se caracterizeaza printr-o stare de agitatie extrema, cainele fiind tentat de a ataca animale si in special alti caini. Tot acum apare tendinta de a pleca de acasa. Odata plecat, vagabondeaza mari distante, parcurgand pana la 50 km pe zi, ca pana la urma epuizat sa revina acasa. In timpul acestui vagabondaj, intra in curti straine si musca alti caini, animale sau persoane pe care le intalneste si chiar pe propriul stapan. Inchis in cusca, se repede la gratii, rupandu-i-se adeseori dintii. Daca se introduce printre gratii un baston, se repede furios la acesta. In medicina se numeste “proba bastonului”.

Vocea este ragusita din cauza paraliziei coardelor vocale. Pupilele sunt dilatate si uneori inegale, alteori se observa constructii spasmodice ale unor grupe musculare. Daca paralizia farinxului nu este avansata, cainele turbat poate bea apa. Faza de excitatie dureaza 3-4 zile.

Faza paralitica se caracterizeaza prin paralizia mandibulei care este cazuta, iar saliva, neputand fi inghitita, se scurge pe comisuri. In afara de paralizia mandibulei, se produce paralizia trenului posterior care progreseaza cuprinzand si trenul anterior. Moartea se produce in 6-8 zile de la aparitia primelor semne si numai uneori dupa 10-11 zile dupa o paralizie totala.

Forma paralitica se caracterizeaza prin aparitia paraliziilor indata dupa faza prodromala, fara a trece prin faza de excitatie. Paraliza incepe de regula la muschii maseteri apoi se extinde la alte grupe musculare. Animalul moare dupa 2-4 zile, in stare de paralizie generala. Forma avortata, foarte rar intalnita, se manifesta prin semne foarte vagi si se termina prin vindecare.
Profilaxia se realizeaza prin vaccinarea antirabica anuala cu vaccin adsorbit pe hidroxid de aluminiu

3 thoughts on “Turbarea la caini

 1. danut

  Imi spuneti si mie va rog cum stiu daca un caine este turbat? Cainele fratelui meu este foarte agresiv si suparat pe orice, este posibil sa fie turbat?

  Reply
 2. ionut

  Am si eu bn pitbull are 2 ani si nu ia m facut nici un fel de vaccin si nici nu o sa i fak ce parere aveti?

  Reply
  1. NICK Post author

   Fa-i vaccinurile sau doneaza-l cuiva care e dispus sa i le faca.
   Nu inteleg de ce ti-ai mai luat caine daca nu esti in stare sa-i faci nici macar vaccinurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *